Peste tot auzim termenii de ”inteligență artificială” și ”machine learning”: la școală, la birou și în autobuz. Aceste tehnologii revoluționează viețile personale și profesionale ale oamenilor de pe întreg pământul. PwC estimează că inteligența artificială (AI) și automatizarea (Machine Learning) vor înlocui aproximativ 38% din totalul locurilor de muncă din SUA în următorii ani.
Pare deprimant, dar există și o parte pozitivă a acestei revoluții. Creșterea AI și Machine Learning au condus la o creștere de 1400% în startup-uri. Deodată, vedem și o creștere masivă a producției de date și creșterea popularității limbajelor de programare Python și R.
Copiii sunt din ce în ce mai expuși conceptelor de inteligență artificială și machine learning de la vârste tot mai mici. S-ar putea să nu știe ce înseamnă și vor cere ajutorul părinților. Și-aici incepe provocarea 😎
Calum McClelland, director de proiecte la Leverege, explică aceste concepte pentru oricine: “AI implică mașini care îndeplinesc sarcini care sunt caracteristice inteligenței umane. Machine learning este pur și simplu o modalitate de a obține AI.” În timp ce calculatoarele au fost construite de oameni care le-au ”spus” ce să facă și cum să facă, dezvoltatorii creează mașini capabile să învețe.
Aceasta înseamnă că roboții își pot lua propriile decizii, oferindu-le inteligență artificială. Cea mai bună metodă de-a învăța despre AI este de-a o compara cu modelele existente din viața reală. Mulți copii au un câine pe care îl învață să facă lucruri: să aducă mingea, să stea culcat, să se ridice, să dea lăbuța. Putem asemăna inteligența artificială cu aceste procese.
Sau putem strânge hainele de la uscat și să le împăturim pe fiecare în parte: tricourile într-un anumit fel, pantalonii în alt fel, șosetele le punem una într-alta. În timp ce noi strângem fiecare haină în parte, computerul scanează fiecare articol, apoi fiecare mișcare de-a noastră. Practic, el ”ține minte” fiecare haină și cum am împăturit-o. Astfel, am creat un robot. Data viitoare când vom strânge hainele de la uscat, robotul nostru va ști exact ce să facă cu fiecare piesă de îmbrăcăminte.
Scopul roboților trebuie să învețe să efectueze sarcini simple fără să se gândească. Inteligența artificială cu asta se ocupă: să automatizeze sarcinile repetitive.
Sper că am reușit să redau pe scurt câteva concepte simple despre inteligența artificială. Acesta este doar primul articol, de încălzire :-). Subiectul este extrem de complex și de aceea, voi continua să scriu despre el. M-ar ajuta să știu ce gândești si de aceea, te rog să îmi scrii întrebările tale mai jos.
Abonează-te la newsletter ca să nu ratezi niciun articol https://www.inlumeamare.ro/
Cu drag,
Anca
Comentarii recente